Yepyeni bir konsept otomobil olan Mercedes-Benz EQE’nin dünya lansmanı IAA Mobility’de yapıldı. EQE, Mercedes-EQ markasının lüks sedanı EQS’in elektrik mimarisine dayanan sportif üst sınıf bir sedan. Yeni EQE, 2021’de tanıtılan EQA, EQS ve EQB’nin ardından, bu yıl içinde markanın tamamen elektrikli mimari portföyüne eklenen dördüncü model. Sportif üst sınıf sedan, EQS’in tüm temel işlevlerini biraz daha kompakt bir oluşumla sunuyor. Yeni EQE, ilk etapta 292 HP gücündeki EQE 350(WLTP’ye göre enerji tüketimi: 19,3-15,7 kWs/100 km; karbondioksit salımı: Kullanımda 0 gr/km) versiyonu ile satışa sunuluyor. Yeni EQE için, yaklaşık 500 kW’lik bir de performans versiyonu planlanıyor. Yeni EQE, Bremen’deki Mercedes-Benz Fabrikası’nda küresel pazarlar için üretilecekken, Pekin’deki Alman-Çin ortak girişimi BBAC’de de Çin yerel pazarı için üretimi yapılacak. EQS ile karşılaştırıldığında, EQE biraz daha kısa dingil mesafesi, daha kısa ön ve arka uzantıları ve daha fazla girintili omuzlarla daha aerodinamik bir duruş sergiliyor. Duyusal Saflık, pürüzsüz ve düzgün yüzeyler ve kesintisiz geçişlerle kendini gösteriyor. Çıkıntılar ve burun tasarımı kısa tutuluyor, keskin bir arka spoyler ile arka kısmın dinamizm vurgusu güçlendiriliyor. Çamurluklarla aynı hizada olan 19 ile 21 inçlik jantlar, kaslı omuz çizgisiyle birlikte EQE’ye atletik bir karakter kazandırıyor. Boyut açısından (Uzunluk/genişlik/yükseklik: 4946/1961/1512 milimetre) EQE, CLS ile benzerlik gösteriyor. CLS gibi, yeni model de sabit bir arka cama ve bir bagaj kapağına sahip. Örneğin; öndeki omuz boşluğu (Artı 27 mm) veya iç uzunluk (Artı 80 mm) olmak üzere iç boyutlar, günümüzün E-Serisi’nin (213 model serisi) boyutlarını aşıyor.
Sıra dışı iç tasarım ve gelişmiş kullanım kolaylığı
İsteğe bağlı olarak sunulan MBUX Hyperscreen ile gösterge paneli tek parça geniş bir ekrana dönüşüyor. Bu uygulama, tüm kokpitin ve iç mekanın estetiğini belirliyor. Yüksek çözünürlüklü ekranlar tek bir cam panelin altında kusursuz bir şekilde birleşiyor. MBUX içeriğinin yüksek çözünürlüklü grafikleri benzersiz bir görsel şöleni beraberinde getiriyor. Ön yolcuya ait 12,3 inç’lik OLED ekran, yolcuya kendi ekran ve kumanda alanını sağlıyor. Ekran, Avrupa’da yolcunun hareket halindeyken de video, TV veya internet gibi dinamik içerikleri izlemesine izin veriyor. Mercedes-EQ bu noktada akıllı, kamera tabanlı bir engelleme mantığı kullanıyor: Kamera, sürücünün ön yolcu ekranına baktığını algılarsa, belirli içerikler için otomatik olarak ekranı karartıyor.
Havalandırma kanalı bandı, üst kısımda, tüm araç genişliği boyunca ince bir şekilde uzanıyor. Bu mimari, MBUX Hyperscreen’in ekran mimarisiyle birlikte, kokpitin mimarisini oluşturuyor. Yanlardaki havalandırma ızgaraları türbin tasarımına sahip. Mekanik, dijital ve cam ekran arasındaki uyumlu birliktelik benzersiz bir görsel şölen ve deneyim oluşturuyor. Kısa bir süre önce EQS’te tanıtılan yeni MBUX nesli, EQE’de de kullanıyor. Uyarlanabilir yazılım, kontrol ve ekran konseptini kullanıcısına uyarlama olanağı sunarken, çok sayıda bilgi-eğlence, konfor ve araç işlevi kişiselleştirilmiş önerilerde bulunuyor. Sıfır katmanlı tasarım ile kullanıcının alt menüler arasında gezinmesi veya sesli komut vermesi gerekmiyor. En önemli uygulamalar, durumsal ve bağlamsal olarak her zaman sürücünün görüş alanında en üst düzeyde bulunuyor ve EQE sürücüsünü ek kullanım adımlarından kurtarıyor.
Verimli sürüş sistemi
Mercedes-Benz EQE’nin ilk olarak 292 HP gücündeki EQE 350 ve bu aracın ikinci bir versiyonuyla satışa sunulması planlanıyor. Bu ikiliyi farklı versiyonlar izleyecek. Tüm EQE versiyonlarının arka aksında bir elektrikli güç-aktarma sistemi (eATS) bulunuyor. Daha sonra sunulacak olan 4MATIC versiyonlarının aynı zamanda ön aksında da eATS bulunuyor. Elektromotorlar, her iki örnekte de sürekli tahrik edilen senkron motorlardan (PSM) oluşuyor. PSM ile AC motorun rotoru sabit mıknatıslarla donatılıyor ve bu nedenle güç ile beslenmesi gerekmiyor. Bu teknik, yüksek güç yoğunluğu, yüksek verimlilik ve yüksek güç sabitliği gibi avantajları beraberinde getiriyor. Arka akstaki motor, her biri üç fazlı iki sargılı olmak üzere altı fazlı tasarımı sayesinde yüksek güç üretimi sağlıyor. EQE, 10 adet modülden oluşan 90 kWs kapasiteli lityum-iyon bataryayla donatılıyor. Şirket içinde geliştirilen yenilikçi batarya yönetim yazılımı, kablosuz güncellemelere (OTA) izin veriyor. Bu şekilde, EQE’nin enerji yönetimi yaşam döngüsü boyunca güncel kalıyor. Bataryada, hücre kimyasının sürdürülebilirliği açısından önemli bir adım atıldı. Optimize edilen aktif malzeme 8:1:1 oranında nikel, kobalt ve manganezden oluşuyor. Bu, kobalt içeriğini yüzde 10’dan daha düşük seviyeye düşürüyor. Geri dönüştürülebilir üretimin sürekli optimizasyonu, Mercedes-Benz’in bütünsel batarya stratejisinin bir parçasını oluşturuyor.
Tek pedallı sürüşü mümkün kılıyor
Mercedes-Benz EQE, güç kaybı olmadan etkileyici hızlanma ve yüksek performans seviyeleri sunuyor. Sistem aynı zamanda gelişmiş bir termal konsept ve enerji geri-kazanımı çözümü de içeriyor. Bu çözümde, mekanik dönme hareketi, süzülme veya fren anında elektrik enerjisine dönüştürerek yüksek voltajlı batarya şarj ediliyor. Sürücü, yavaşlama yoğunluğunu üç aşamada (D+, D, D-) ve ayrıca süzülme işlevini direksiyon simidinin arkasındaki vites değiştirme kulakçıklarıyla ayarlayabiliyor. Bunun dışında bir DAuto modu da bulunuyor. ECO Assist ile yavaşlama yoğunluğu ayarlanıyor. Ayrıca, örneğin trafik ışıklarında duran, sürüş yönündeki araçlar için de fren enerjisi geri-kazanım sistemi uygulanıyor. Bunun için sürücünün fren pedalına basması gerekmiyor. Yani tek pedallı bir sürüş uygulanıyor. Akıllı elektrik ile navigasyon, birçok faktöre bağlı olarak, şarj molaları dahil olmak üzere en hızlı ve en uygun rotayı planlıyor ve örneğin trafik sıkışıklığına veya sürüş tarzındaki değişikliğe de dinamik olarak cevap veriyor. Ayrıca MBUX bilgi-eğlence sistemi, mevcut batarya kapasitesinin şarj olmadan başlangıç noktasına dönmek için yeterli olup olmadığını görselleştiriyor.
Comments